A technika fejlődésének köszönhetően a piacon pár éve megjelentek a digitális (IP) kamerák, melyek sokkal nagyobb tudással rendelkeznek elődjeikhez képest. Ezek a kamerák akár már 5-10Megapixel (min.2560×1920 ) felbontású képet képesek továbbítani a rögzítők felé 20fps el akár 0,01 Lux fényviszony mellett is. Ezen tulajdonságuknak köszönhetően nem kell kompromisszumot kötnünk a tervezésben, mivel ezekbe a képekbe szoftveresen belenagyítva istű éles képeket kapunk.

A rendszer kiépítését tekintve teljes mértékben úgy néz ki, mint egy otthoni számítógépes hálózat. Az NVR központi egységgel a kamerákat UTP Cat5 kábelek kötik össze tetszőlegesen switch ek segítségével akár. Ezek az eszközök megkönnyítik a kábelezést, mivel egy kábelen több kamera képe közvetíthető. A rendszerek kiépítésénél akár POE (power over ethernet) eszközökkel is dolgozhatunk mely lehetővé teszi a kamerák számára a tápellátás és az adatok egy kábelen történő továbbítását.

A rendszerek másik fő előnye az a praktikus funkció (Ügyfeleink nagyon szerették) ami nem csak az élőkép távoli megfigyelését teszi lehetővé mobiltelefonon, tablet-en vagy pc-n, hanem a tárolt felvételek távoli visszajátszását is eszközünkön. Ezzel tapasztalataink szerint sok utazás megspórolható.