A technika és az igények fejlődésének hatására ezek a fajta rendszerek egyre jobban kifutóban vannak. Az analóg rendszereket az IP alapú (digitális) rendszerek váltják fel. Az analóg rendszerek rengeteg helyen használják még persze. Bár az analóg rendszerek már elavultnak számítanak, de azért kiválóan alkalmasak kisebb üzlethelyiségek (dohányboltok), közeli kapuk, bejáratok, pénztárak, valamit akár családi házak megfigyelésére is. A lényeg a gondos tervezés.

A rendszer felépítését tekintve csillagpontosan van kiépítve a rögzítő egység és a kamerák között koax vagy UTP kábel segítségével.

Az analog kamerák két főbb típusba sorolhatóak. Fix és Vario optikával rendelkezhetnek. Egy vario optikával rendelkező kameránál lehetőség van a megfigyelni kívánt tárgy közelségének , élességének, fokuszpontnak a beállítására. A típusból egyaránt léteznek fix és mozgatható-zoomolható kamerák is. A mozgatható kamerák akár 40X es optikai zoom funkcióra is képesek az irányváltáson kívül, amivel egész nagy területek megfigyelhetőek. A tervezésüknél viszont nagyon fontos, hogy körültekintően járjuk el, mivel egy ilyen kamerával remekül meg tudunk figyelni, viszont ha rossz irányban áll a “cselekménykor” akkor pórul járunk.

A fő különbség az analóg rendszereknél a kameraképek felbontásában a legszembetűnőbb. Az analóg rendszerek maximális felbontás 800TVL. Ennél nagyobb felbontás ezekkel az eszközökkel nem érhető el.

Analóg kamera               Digitáli IP kamera

   

Az analóg rendszerek egyetlen előnye a költséghatékonyság, hátránya viszont az alacsonyabb felbontású képe.